Pomarančovo - jablkové lievance s jahodovou penou
Suroviny
1 l mlieka
2 PL práškového cukru
1 PL vanilkového cukru
40 g droždia
4 ks vajcia
500 g polohrubej múky
4 ks pomaranča
200 g jahôd
100 g tvarohu
50 ml smotany na šľahanie
olej
2 ks jabĺk
Postup receptu
Trochu mlieka ohrejeme, pridáme cukor a rozdrobené droždie. Prikryté necháme nakysnúť. Zvyšné mlieko nalejeme do misy, osolíme, pridáme celé vajcia, pomarančovú kôru, olúpané a nastrúhané jablká a metličkou rozšľaháme.
Prilejeme kvások, múku a metličkou vymiešame na hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť (45–60 minút). Z vykysnutého cesta usmažíme na panvici potretej olejom lievance.
Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom, pridáme nakrájané jahody, prípadne ešte dosladíme. Do zmesi zľahka vmiešame vyšľahanú smotanu a necháme vychladiť.